Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sízés története II.

 

A magyar sísport története II.

  Nem leértékelve, de átugorva a sok évtized küzdelmét és munkáját, a jelenlegi helyzet örömei és gondjai talán jobban felkeltik a érdeklődést. Kezdjük úgy, hogy van most is sísport hazánkban. A folyamatosan növekvő - fél milliónál is nagyobb létszámú – tömegsport mellett a hazai versenysport is működik. 2005 óta a sísport vezetése is új utakat jár, nemcsak kihasználva a határok átjárhatósága révén könnyebben elérhető magas hegyek lehetőségét, de a sportág reális körülményeit figyelembe vevő szabályozó és szervező munka révén is. 

A szövetség vezetése 2005 óta jelentős sport diplomáciai sikereket ért el hazai és főleg nemzetközi szinten. Ennek eredményeként növekedtek a FIS és IBU által évente kapott anyagi és egyéb támogatások, a működéshez szükséges hazai lehetőségek is javultak.

A korábbinál nagyobb gondot és anyagi segítséget fordít a szövetség a gyermek és serdülő utánpótlás szakmai tevékenységére, a diáksport támogatására. Örvendetes, hogy a Kőszegi síugró bázis lassú növekedésnek indult, és bár nagyobb sáncokon való edzésre csak a közeli Ausztriában találnak lehetőséget, vannak elképzelések hazai létesítmény építésére és a szakág fejlesztésére is.

Magyar síoktató könyvek a XIX. századból
Magyar síoktató könyvek a XIX. századból

Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt két évtizedben több jól működő, egyszerű sífelvonóval, hóágyúval stb. felszerelt sípályát építettek magánerőből az ország több helyén. Ezek ugyan elsősorban a tömegsportot szolgálják ki, de e pályákon van mód arra, hogy a legfiatalabbak a kezdő lépéseket elsajátítsák. A jelentősebb hazai pályák: A Mátra Centrum Kékes északi és déli lejtőjén működő pályái, Sátoraljaújhely, ahol ülőszékes felvonó és Közép Európa leghosszabb műanyag pályája üzemel, Mátraszentistván és Eplény, amelyek jelentős számú hóágyúval és több egyszerű felvonóval rendelkeznek, Nagyvillám, ahol a gyepsízésre is lehetőség van. 

A népszerűsítés fontos és modern eszköze az internet, amelyeken szinte minden hazai és nemzetközi lehetőségről lehet tájékozódni, és ott a felsoroltakon kívül a többi hazai sípálya működéséről is hírt közölnek. 

A hazai többszázezer síző sípálya választéka tehát lassan bővül, és javul a versenysport is bár igen sok nehézség és munka mellett. A sportág hazai lehetőségeit - magas hegyek hiánya – némileg enyhíti az ország EU tagsága, de nehezíti a sportot és a sísportot is érintő gazdasági válság. Optimizmusra a jelenleg folyó intenzívebb munka és a szövetségi vezetés javuló munkája mellett az adhat okot, hogy a hazai sísportnak fennállásának több mint 100 éve alatt már legalább ötször kellett talpra állnia, és ez mindig sikerült.